maandag 9 mei 2011

Duo Tide Minnow SLD

Duo Tide Minnow SLD 125F/145F


Type: floating, Slim long distance (SLD) minnow
Afmeting/gewicht: 125 mm. / 14,5 gram, 145 mm. / 20,5 gram.
Gebruik/duikdiepte: Tight wobbling & rolling / 20- tot 70 cm.
De Tide Minnow SLD is een plug met een enorm gewaardeerde reputatie voor de visserij op zeebaars in tal van landen, deze faam is niet zo maar uit de lucht gegrepen maar bewezen onder zo,n beetje alle omstandigheden. Hierbij moet u denken aan felle stroming en veel wind, beiden kunnen de plugvisserij moeilijk maken, felle stroming doet een plug snel in onbalans komen, veel wind maakt het werpen moeilijk. De aanduiding van dit type Tide Minnow verraad de belangrijkste eigenschap, SLD ofwel slim long distance, slim staat voor slank, LD voor extreem goed en ver werpen, zelfs met een stevige wind op de kop/kant. Het weight shifting systeem is hier debet aan, de verzwaring in de vorm van 3 kogels rolt geheel naar de staart tijdens de worp, dit geeft een uiterst stabiel karakter zodat wind de plug niet laat tollen in de lucht. De werpeigenschappen van de SLD zijn subliem, het slanke lichaam is uiterst aerodynamisch en i.c.m. het eerder genoemde weight shifting systeem is de SLD inzetbaar onder omstandigheden waarbij veel andere pluggen niet of nauwelijks te gebruiken zijn.
De bovenstaande eigenschappen zijn weliswaar essentieel voor veel wind en stroming, echter veel pluggen van dit type (slim) laten maar een beperkte actie toe, het lichaam en de lip genereren de actie van een bepaald type plug. De SLD heeft een beperkte duikdiepte n.l. 20- tot 70 cm. hier geen grote lip dus en een slank vrij lang lichaam, 2 gegevens die een felle actie moeilijk maken. Toch is Duo erin geslaagd de SLD te voorzien van een zeer stabiele en aantrekkelijke actie. Een zeer gewaardeerde sterk rollende beweging met een korte zigzag (Tight wobbling & rolling) dit is direct de enige actie die doeltreffend is bij felle stroming, een wijde actie is weliswaar aantrekkelijk maar tevens meer gevoelig voor stroming met het oog op onbalans. Een korte scherpe actie wordt met name veroorzaakt door de duiklip, deze is bij de SLD niet rond maar recht aan de voorzijde.
Goed om wat meer te weten over de actie van een plug i.c.m. het type lip.
De ervaren plugvisser ziet aan de vorm van de plug i.c.m. de lip welke actie er verwacht kan worden en waar het bewuste type inzetbaar is met het oog op diepte, stroming etc.
Een lip met een ronde voorkant geeft een sterk schommelende actie en een wijdere zigzag, deels kan het een en ander wat sneller onbalans geven.
Door de hevige beweging van de plug kan deze eerder kantelen of gaan tollen, vaak wordt hier een vast gewicht gebruikt om dit laatste te elimineren en alsnog meer stabiliteit te geven aan de plug. Het type plug met een rechte lip (voorzijde) geeft een korte zigzag en een min of meer beperkte rollende beweging, voordeel is hier wel zeer stabiel “karakter” in hevig stromend water. M.a.w. de ronde lip is inzetbaar bij wat minder stroming en of een rustige gang, de rechte lip verdraagt meer stroming en of meer snelheid.
Kort door de bocht dus, een ronde lip laat de plug meer “swingen” een rechte lip houdt de actie van de plug wat meer strak (tight)Met name Megabass levert modellen pluggen met zowel een ronde en ook een vlakke duiklip, denk hierbij aan de Vision Oneten, de zoetwater variant is voorzien van een ronde lip, de SW ofwel zoutwateruitvoering een vlakke lip voor stromend water.
Nog een schoolvoorbeeld is de Zonk in Yoro Yoro met ronde lip en de High Pitch met een vlakke lip, de eerste schommelt heviger dan de High Pitch die op zijn beurt weer stabieler is.
Qua vorm is de vuistregel: pluggen met een ronde vorm (axiaal) zijn meer bewegelijk, pluggen met een meer afgevlakte vorm (flat side) zijn wat minder bewegelijk maar in ruil hiervoor weer stabieler.
In de praktijk is de SLD vooral een zeer fijne plug in het gebruik, werpt subliem en zuiver, laat zich onverstoorbaar binnenvissen, en de diepte (20- tot 70cm.) is voor veel stekken ideaal te noemen. Voor een slanke plug is de actie erg goed en aantrekkelijk, de SLD laat deze actie al zien bij een vrij rustige gang, moet het allemaal wat sneller (fast retieve) ook dan blijft de actie onverstoorbaar. Maakt u zich om de dreggen en splitringen niet al te druk, deze zijn van Owner en voldoen uitstekend, de SLD 125F is voorzien van 3 stuks ST46 dreggen in de maat #6 de SLD 145F doet het met hetzelfde drietal maar dan in maat #4.
Naast het weight shifting systeem is de SLD 145F voorzien van een vast gewicht (fixed weight) op het laagste gedeelte van de plug, deze toevoeging beïnvloedt vooral de actie positief. Het kleurenpalet voor de SLD serie is toegespitst op de zeebaarsvisserij, de finish is in veel gevallen holografisch, lichtinval wordt hier omgezet in een schitterende reflectie die de plug doet veranderen in een “live like” aasvis.
Al met al een topplug, niet goedkoop maar meer dan de investering waard, de SLD wordt in Ierland, UK, Frankrijk en Portugal wel gezien als één van de beste en meest gewaardeerde pluggen voor de zeebaarsvisserij en da,s niet voor niets.
Om de actie maximaal tot z,n recht te doen komen doet u er goed aan een wijde snap te gebruiken, dit omdat veel slanke (slim) pluggen niet voorzien zijn van een splitring aan het bevestigingsoog, dit is ook niet het geval bij de SLD.
Deze laatste tip wou ik u nog graag meegeven!