maandag 25 januari 2010

Megabass Zonk-120 (review)

Megabass Zonk-120

De “Mercedes” onder de zeebaarspluggen.

Type: Slow sinking minnow.
Afmeting/gewicht: 120 mm. / 21 gram
Gebruik/duikdiepte: high-pitch tight-rolling minnow / 100- tot 160 cm.

Mocht er ooit een award worden uitgereikt voor kwaliteit, design en de meest geavanceerde zeebaars plug dan gaat de Zonk-120 zonder twijfel hoge ogen gooien.
Ieder detail/onderdeel is doordacht en ontworpen voor slechts 1 einddoel , ofwel: een plug voor de zeebaars die min of meer compromisloos is, inzetbaar onder alle omstandigheden.
Het “meester brein” achter dit product is Yuki Ito, deze Japanse ontwerper is verantwoordelijk voor het gros van de MB producten en wordt wel gezien als de “vader” van de Japanse technologie als het om hoogwaardig kunstaas, hengels, molens, accessoires etc. gaat.





Enfin, de Zonk -120 is een substantiële plug die 120 mm. meet en 21 gram zwaar is.
Om maar vooral bij het begin te beginnen, werpen doet de Zonk subliem, het gewicht verplaatsing systeem (weight shifting system) en de aerodynamische vorm laten hier extreem verre worpen toe, zelfs met een stevige bries in het gezicht.
Ik vertelde u al eerder dat alle eigenschappen van de Zonk-120 uniek zijn, zo ook de actie van de plug, een krachtige sterk vibrerende actie, een hevige zigzag en sterk rollende bewegingen. De lichaamsvorm van de Zonk-120 is zo ontworpen dat hij onder alle omstandigheden zijn werk blijft doen, hoge golven, sterke stroming, extreem hoge snelheid, de plug laat ongestoord haar kunnen zien zonder in onbalans te komen. De axiale doorsnede van de plug is driehoekig, de rug zeer breed en de buik smal, het drijfvermogen is dus erg groot aan de bovenzijde waar zich de meeste lucht bevindt, aan de onderzijde (buik) bevindt zich de verzwaring. Het een en ander geeft een zeer stabiel karakter, mocht dit nog niet genoeg zijn dan bevindt zich op de rug van de Zonk een waterpoort die de plug nog beter op koers houdt, denk hier aan de werking van een extra vin.
De waterpoort (water intake) geeft stabiliteit en draagt tegelijkertijd zorg voor aantrekkingkracht, niet alleen een bellenspoor maar extra vibraties/trillingen, de gleuf in de rug is vergelijkbaar met de werking van een “blokfluit” als deze door het water snijdt.




De duiklip is al evenmin alledaags te noemen, deze bevindt zich niet haaks op het lichaam maar loopt mooi met de stroomlijn mee, weer was werpafstand de achterliggende gedachte bij deze “feature”. Deze duiklip is extreem dun en sterk, het gebruikte materiaal voor de lip is glass fibre, mocht de plug eens tegen stenen of andere obstakels botsen zal dit weinig of geen beschadigingen opleveren.
De splitringen en dreggen zijn roestvast, hier werd gekozen voor Owner, om precies te zijn ST-46 (Stinger) dreggen in de maat #6
In de praktijk is de Zonk-120 een ware lust in het gebruik, als u de plug met een simpele gelijkmatige snelheid binnenvist, normale snelheid of desgewenst snel (fast retrieve) zal deze voldoende actie laten zien. Twitchen, jerken of andere technieken kunnen maar zijn hier absoluut niet nodig om het simpele feit dat de Zonk al voldoende actie bezit bij normale voortgang. Het werpen was hierboven al eerder besproken, ver en zuiver.
De duikdiepte varieert van 1- tot pak hem beet 1,6 mtr. met de hengeltop wat hoger al dan niet lager bij het water kan hier wat gevarieerd worden. Er bestaat evengoed een minder diep duikende Zonk t.w. de Zonk Gataride, deze duikt slechts zo,n 30 cm. voor algemeen gebruik en Nederlandse omstandigheden voldoet de “normale” Zonk mijns inziens beter, de Gataride wordt gebruikt op stekken met veel obstakels waar uitsluitend zeer ondiep gevist kan worden, al met al wel een mooie aanvulling mocht u op kunstaas “gevaarlijke” stekken vissen.


 

Over de vangkracht bestaat een overduidelijk oordeel, of het nu om Japanse specialisten gaat, Franse, Engelse zeebaars cracks of de fanatieke Jersey en Ierse zeebaars vissers, allen zijn laaiend enthousiast over de Zonk-120. Zoals ik m,n betoog al begon, geen echte award maar niet voor niets stond de Zonk op de eerste plaats onder de noemer “best bass lure of 2009”
http://www.henry-gilbey.com/blog/2009_review_the_best_bass_lure.html
Voldoende stof tot nadenken lijkt mij zo, zoals u gewend bent van Zeevisland behouden wij de kennis en research aangaande de zeebaarsvisserij niet alleen voor onszelf, met veel plezier delen wij het een en ander met onze lezers c.q. schrijvers. Zo,n beetje alle Japanse pluggen die er de laatste jaren zijn bijgekomen passeerden de revue op Zeevisland, ik durf gerust te beweren dat Zeevisland de bakermat is voor de zeebaarsvisserij zo als we hem nu ervaren in Nederland.

Wat velen niet weten is het feit dat we niet alleen sponsoren hebben om uw site te handhaven maar evengoed nou samenwerken met deze sponsoren. In veel gevallen kunnen/willen deze laatste aan de vraag voldoen van een tendens die “geboren” wordt op Zeevisland, denkt u hierbij aan vernieuwend (zeebaars) materiaal wat de afgelopen jaren zijn weg vond naar Nederland.
U moet hier wel begrijpen dat reclame hierin voor mij taboe is, pas als ik voor de volle 100 % achter een product sta, wordt vaak pas daarna het een en ander opgenomen in het assortiment van diverse sponsoren en niet andersom, ik zeg dit om onbegrip te elimineren. Punt.

Enfin, in samenwerking met de Zeebaarsshop en enkele andere zeebaars fanaten is de Megabass Zonk-120 naar Nederland gehaald, in mijn ogen een welkome aanvulling voor het nieuwe seizoen.
Vorig seizoen bleken de wat forsere pluggen steeds beter te scoren, wellicht zien we hier verandering in het foerageer gedrag van vriend zeebaars. Deze invalshoek deed mij besluiten om voor 2010 wat forsere pluggen aan te schaffen, naast de Tackle House Feed en Maria Chase 125 SW voor nu ook de Zonk-120. Qua kleuren zie je bij Megabass door de bomen haast het bos niet meer, hier zeer veel diversiteit aan kleuren en finish varianten, weldoordachte verkoop techniek.





In samenwerking zijn er in eerste instantie een drietal kleuren geselecteerd voor de Zonk-120, kleuren die een ruime staat van “bewezen dienst” waarmaakten in 2009.
Neemt u van mij aan dat deze kleur selectie niet ontstaan is uit “1 nachtje ijs”, maar wel uit een ervaring van meerdere jaren op velerlei stekken en onder diverse omstandigheden.
Desbetreffende kleuren zijn: GG Inakko, GG Pink Iwashi en de PM Hot-Shad.
De Inakko, ofwel mulled/spotted minnow bezit een donkerblauwe rug en zilveren flanken, door de kantelbeweging zijn deze lichte en donkere vlakken sterk contrasterend en geven als het ware een knipperlicht effect, ofwel een sterke “flash” van donker naar licht.
Vraag me niet waarom maar op enkele stekken bleek deze kleur de absolute favoriet, met name in vrij helder water.
Voor wat minder helder water zoals we dat met regelmaat aantreffen na een weekje veel wind mag het nog wat heftiger, evengoed scoort de Pink Iwashi hier hoog, maar ook op donkere dagen en of bij verminderd zicht tijdens de vroege of late uurtjes.
De Hot Shad of bij andere merken de vergelijkbare “Chartreuse Back” is een van mijn persoonlijke favorieten, een opvallende verschijning die het hele jaar rond scoort ongeacht de omstandigheden.
Waarom deze felle kleuren vaak erg goed vangen leest u in een eerder verslag van het vorige seizoen: http://www.zeevisland.com/Harold/Terugblik-2009.htm

Al met al lijkt mij de Zonk-120 een meer dan welkome aanvulling voor het komende seizoen.
Toegegeven, de prijs is fors, maar om op de kop van deze review terug te komen: een Mercedes kost nou eenmaal een paar centen meer dan de doorsnee automobiel.

Met dank aan de Zeebaarshop http://www.zeebaarsshop.nl/
Kijk voor meer review,s eens op: http://www.zeevisland.com/Zeebaarshoek.htm