vrijdag 30 maart 2012

Voorjaars pluggen voor de Nederlandse zeebaarsvisserij


Ieder voorjaar zo medio maart, april als de zeewatertemperatuur gaat oplopen gaat het “kriebelen” bij de ware zeebaarsvisser, nog even en we kunnen weer. Al het materiaal is in opperste staat van paraatheid, klaar voor de start. Wellicht is het kunstaas weer aangevuld met wat nieuwe modellen.
De start van het seizoen is ieder jaar weer een “feestje” en het wachten is op de eerste aanbeet, niet altijd een eenvoudige opgave, juist nu het water nog maar net op temperatuur is zijn de baarzen nog niet echt jachtlustig. Naarmate de temperatuur gaat oplopen zal evenredig ook de activiteit van de zeebaars toenemen, met andere woorden ze worden feller en gaan meer en meer over tot het daadwerkelijk jagen.

De visserij met pluggen zal dan ook zeker niet vroeg in het voorjaar zeer succesvol zijn, de baarzen zijn nog wat vrij traag in koud water. Het aanbod qua aasvis is in deze periode klein van stuk, dit geldt zeer zeker voor de kraamkamer van de Noordzee, ofwel de Oosterschelde. De jonge aanwas bestaat uit kleine zandaal en jonge haring, dit vormt direct de hoofdmoot die op het menu van de Nederlandse zeebaarzen staat in het voorjaar. Dit is contrasterend met bijvoorbeeld Engeland, Ierland en of Frankrijk waar de zeebaars op forsere aasvis foerageert, sardien en jonge hardertjes (mullet) als voorbeeld.

Sowieso is op veel punten de zeebaarsvisserij verschillend met bovengenoemde landen, dit heeft alles met het enorme getijden verschil te maken, in het Kanaal kunnen de getijden verschillen 11 a 12 meter zijn, tegen onze pak hem beet 3 meter, veel meer stroming dus daar. Dit vergt vaak een totaal andere keuze qua kunstaas. Maar goed da,s een ander verhaal.




Met de bovenliggende wetenschap is in mijn optiek een juiste keuze om voor het vroege voorjaar kleine pluggen in te zetten die ook nog eens traag gevist kunnen worden. Met traag bedoel ik dan dat de plug voldoende actie laat zien bij een trage gang, niet iedere kleine plug voldoet hier aan. Vaak is een stevige snelheid nodig om de plug tot “leven” te wekken.
Traag omdat de zeebaars zoals gezegd nog weinig zin heeft om bij een watertemperatuur van ca. 12 graden C erg actief te jagen. Waarom relatief kleine pluggen? Zoals boven beschreven, simpelweg omdat het aanbod aasvis ook klein van stuk is. Deze twee factoren kunnen essentieel zijn voor succes, zeer zeker voor de Oosterschelde.

Er zijn gelukkig veel merken die kleine plugjes fabriceren, te veel om op te noemen, ik wil me beperken tot een paar modellen waar ik ieder jaar weer succes mee mag “oosten” Dit zijn dan direct in mijn beleving de beste plugjes om het seizoen mee “af  te trappen”

Met stip op één is dit voor mij de Lucky Craft Flash Minnow 95MR, een subliem plugje van 10 gram, werpt perfect en bezit een machtige actie. Jaar in jaar uit levert dit plugje geheid een aantal baarzen op. De duikdiepte is gering tot zo,n 50 cm. een plugje voor ondiepe stekken dus. Tevens een kleine plug die voorzien is van wat grotere dreggen, n.l. #4



Runner up is de Megabass Vision 95, duikt iets dieper en geeft zelfs bij een trage gang een weergaloze actie. De verzwaring voor deze plug is vast (fixed weight) dit maakt dat deze plug uiterst geschikt is voor het z.g.n. twitchen. Pluggen met een “weight shifting system zijn voor dit doel minder geschikt omdat het gewichtje (kogels) tijdens twitchen van voor naar achter rollen. Een vast gewicht op het laagste punt van de plug geeft een sterkere actie en laat de plug meer schommelen tijdens het twitchen. Het twitchen kan zeer traag met zelfs een stop moment, ideaal voor trage baarzen, het twitchen als zodanig is niets meer dan een vrij trage onregelmatige gang met zo om de 3 molenslagen een korte tik met de hengeltop, desgewenst afgewisseld met een stop (stop & go). Niet alleen voor het voorjaar maar zeker ook op “taaie” dagen kan dit het verschil maken tussen vangen of niet. Door deze afwijkende zwembeweging wordt vaak alsnog de baars getriggerd.  De Vision 95 is hiervoor zeer geschikt. 



Nog een heerlijk plugje voor de eerste periode is de Megabass FX-9 werpt als de bekende speer en met gelijke eigenschappen als de Vision.



De O.S.P. Asura SP (92,5 mm) doet eveneens een duit in het zakje, een perfect werpend plugje, veel actie en met vlakke flanken voor een maximale licht reflectie. Zeer zeker een plugje dat voor verassingen kan zorgen in de lente, bovendien uiterst traag te vissen.



De Duo Tide Minnow 75S is een heus werpwonder voor zijn afmeting en gewicht, ook met een forse bries is dit plugje goed weg te zetten, de actie is niet heel hevig maar wat meer bescheiden, echter voldoende. De duikdiepte is niet heel diep maar het gaat hier om een sterk zinkende plug. Door de plug “stop & go” binnen te vissen kan men de plug laten afzinken tot diepere waterlagen, vervolgens weer een stukje draaien etc etc. het is zelfs mogelijk op “schone” stekken om het plugje af te laten zinken tot op de bodem om hem vervolgens zeer traag over de bodem te laten “kruipen” om zo de baarzen tot een aanbeet te verleiden die min of meer passief tegen de bodem foerageren, op sommige dagen “dodelijk”



In één adem, de Megabass X-80 SW en de Lucky Craft Pointer 78S twee toppers voor wat dieper water, duikdiepte tot zo,n 1,5 meter. Vergelijkbaar maar wel met het verschil dat de Pointer het met een vast gewichtje doet en de X-80 voorzien is van (losse) kogels. Beiden goed voor veel beweging, ook traag gevist, hier blinkt de Pointer het meest uit. De X-80 zal iets vlotter gevist moeten worden. Deze laatste werpt op zijn beurt weer wat prettiger. De Pointer is trouwens ook mijn eerste keus voor de visserij op zeeforel, de Pointer 78S maar zeker ook de – 65SP.





Zo af en toe heb je van die dagen dat het werkelijk bladstil is, geen zuchtje wind, 9 tegen 10 dat de zeebaarzen op dergelijke dagen moeilijk te verleiden zijn, stil weer doet de wantrouw toenemen, meer ruw weer en of wind maakt de zeebaars actiever, wantrouw speelt ons ook zeker parten op druk beviste stekken (dressuur). Een uitermate geschikt plugje voor bovengenoemde omstandigheden is de Tackle House M (em). Dit plugje is totaal stil (silent) en geeft een niet overdreven actie bij een rustige gang. Meerdere malen bleek dit plugje hoge ogen te gooien terwijl al het andere faalde. Dan heb ik het niet over een enkele toevalstreffer maar over diverse aanbeten en gevangen vissen na een periode waar andere pluggen niets opleverde. Dit overkwam mij te vaak om over toeval te spreken, zeker ook in de eerste periode van het seizoen kunnen de baarzen veel wantrouw laten zien, vaak waarneembaar door volgers. Welnu, mijn antwoord hiervoor is de Tackle House M 108.



Nog een topper in dezelfde categorie (silent) is de Jackson Artist 80FR, een plugje met enorm veel actie, sterk vibrerend en duikt ruim een meter, zeer de moeite waard en zeker in het voorjaar.



Last but not least, misschien wel en wat ondergewaardeerd plugje maar geheel onterecht in mijn optiek, wellicht door de Japanse invloeden of zal ik het hype noemen. De Rapala X-Rap de 10 cm variant is gewoon een heel goede plug, voor het voorjaar gebruik ik met regelmaat ook de 8 cm uitvoering. Beiden zijn meer dan de moeite waard. De 8 cm. X-Rap is een heerlijk plugje, werpt prima, sublieme actie en ieder jaar weer goed voor succes. Japanse pluggen mogen er weliswaar “meer gelikt” uit zien maar qua vangkracht doet deze Rapala er zeker niet voor onder, eerlijk is eerlijk!