maandag 28 september 2009

September

De Afgelopen week enkel malen er op uit getrokken in de hoop om nog een paar mooie najaarsbaarzen te verleiden met de stickbait.
Een paar verschillende stekken bezocht, twee maal vroeg in de morgen en een avond sessie, als het maar even kan pak ik de kans om zolang de "voorraad stekt" nog eens te genieten van de oppervlakte visserij, in mijn ogen de mooiste vorm van zeebaarsvissen, zeker in deze periode kunnen de najaarsbaarzen voor spectaculaire momenten en aanbeten zorgen.
Stel je eens voor: een rustige morgen, de zon nog achter de horizon, een kalm kabbeltje op het water, relaxt begin je te vissen met de Megabass Giant Dog-X die even later in een rode gloed van het eerste ochtendlicht over het oppervlaktewater glijd, de eerste en de tweede worp is en blijft alles even rustig en relaxt als daarvoor, alles en iedereen lijkt nog in diepe rust, tja lijkt.
De derde worp, een eerste prille zonnestraal doorbreekt de schemer, de Dog-X begint aan z,n zig-zag beweging terug naar de wal, na 2 meter wordt de rust bruut verstoord door een enorme kolk een hoop gespetter en even later een gillende slip, om over de mokerslag op je polsen maar niet te spreken.
Hectiek alom, meerdere malen word de lijn enkele meters van de spoel gesleurd, hevige kopstoten en hachelijke momenten, het is gedaan met de rust.
Minuten later kan dan toch de boosdoener worden geland, een prachtige donker getinte najaarsbaars die 63 cm aantikt op de meetlat.In het volgende uurtje volgde er nog een paar van deze bruten, sterke vissen, weliswaar kleiner maar evengoed waardig genoeg om voor voldoende "vuurwerk" te zorgen.
Na deze hectiek werd het wederom rustig alsof er niets gebeurd is, in totaal mocht ik ondertussen wel en vijftal mooie baarzen landen, de andere vissen zo tussen de 40 en 45 cm. al met al een prachtige morgen, de rust was wreed verstoort maar een geweldige ervaring, de "daders" zijn allen op "vrije voeten gesteld"


Twee dagen later nog eens op een andere stek proberen, wederom "vuurwerk" aan de oppervlakte, ditmaal voornamelijk scholenbaars, deze rakkers knalde als gekken op het plugje, ongekend felle aanvallen waarbij de baarsjes zich in rap tempo vergrepen aan een kleine Dog-X.
Baarsjes van amper de maat met een enkel exemplaar van 40 cm. maar evengoed prachtsport aan licht materiaal.
Na pak hem beet 10 a 11 baarsjes waren ze verdwenen, nog even wat verderop geprobeerd maar de koek was op.


Zaterdagmorgen dan maar weer, bladstil weer en een spiegelgladde Oosterschelde vlak tegen doodtij, slechts 2 baasjes van een bescheiden formaat en meer zat er niet in.
Evengoed lekker gevist en genoten van het schitterende weer van het afgelopen weekend, bijna oktober en 20 graden, dan mag je simpelweg niet klagen al is de vangst niet vet, zeebaarsvissen is voor mij meer dan de balans opmaken in kilo,s of aantallen, voor mij speelt de beleving en het genieten de hoofdrol, en daar viel simpelweg niets aan af te dingen.
Ronduit een prachtige week !