zaterdag 12 september 2009

"Hot" pluggen en een afgelegen stille stek.

Helaas is de vakantie ten einde en wordt het al weer te vroeg donker om na het werk nog wat te vissen.
Afgelopen vrijdagavond haasten om toch een paar uurtjes te gaan, daar kreeg ik geen spijt van, op veel stekken is de zeebaarsvisserij prima de laatste weken.
Met opkomend water (21.00 hoog) en een stevige wind uit de noordoost hoek begonnen met duikende pluggen, natuurlijke kleuren leverden slechts 1 aanbeet op, een baarsje van 35 cm. Na wat wisselen van pluggen en kleuren kwam er eigenlijk direct respons op een fel gekleurde X-Rap, een paar baarzen van mooi formaat werden geland.
Hoezo selectief, 3 kwartier gooien op dezelfde plaats en dan ineens op aan andere kleur direct reactie.
Vaak zijn het juist de opvallende kleuren die in het najaar goed scoorden, althans al de baars los is, om nog wat extremer te gaan maar een knal-kleur Vision 110 gemonteerd.
Bij de tweede worp een beuk op m,n top en na een machtige dril een prachtbaars kunnen landen, kort daarop volgde nog een aantal soortgelijke vissen, prachtige najaars baarzen van mooi formaat en sterk als een os.
Alleen de felle kleuren deden het super op deze stek, de Rapala X-Rap Hot Pink leverde mooi vissen op maar de absolute topper van de avond bleek de Megabass Vision 110 in de kleur Hot Shad, een knalgele rug met een oranje buik.


Ik vond het op z,n minst eigenaardig dat dergelijke kleuren vaak erg goed vangen, nergens in de Oosterschelde komen we knal roze, - gele of - oranje vissen tegen.
Laatst heb ik een stukje gelezen op een Franse site met een mogelijke verklaring voor deze voorkeur.
Ieder roofdier, of het nu een roofvis of katachtige is, zoekt naar een prooi met een afwijkend gedrag, een mogelijk ziek of verzwakte prooi, welnu de zeebaars ziet deze kleur als afwijkend van de groep of beter school en associeert het een en ander mogelijk met "afwijkend" ofwel een makkelijke prooi. De volgende morgen naar een andere stek, de zon zat nog achter de horizon toen ik aankwam, iedere keer is het een machtig mooi schouwspel om aan de waterkant te vertoeven als de dag aanbreekt en de zon langzaam te voorschijn komt, hier en daar wat watervogels in het strijklicht van de eerste zonnestalen, dit alleen al is het vroeg opstaan waard.
De bewuste stek is vrij afgelegen, een uithoek waar bij mijn weten niemand vist, amper stroming en glashelder water, een stek waar je achter je oren krabbelt als je er iemand ziet vissen, zit hier dan vis, maar schijn bedriegt hi
Een aantal malen ben ik er nu geweest en iedere keer is het hetzelfde liedje, de baarzen zijn uiterst voorzichtig en zeer snel verstoord c.q. vertrokken.
De Dog X lag slechts enkele seconden in het water en direct een kolk achter het plugje, kolk na kolk maar weer geen aanbeet, aan de omvang van de kolken ging het hier toch echt om grote baars. Zo ging dat een aantal worpen door, volgen en gedurende soms 5 a 6 meter diverse kolken achter de plug maar verder niets, daar wordt je op den duur aardig gefrustreerd van kan ik u vertellen.

Na wat proberen was het wel raak, het plugje uiterst langzaam vissen en bij het zien van beweging achter de plug heel even de plug stil leggen en verder, dit leverde een aantal aanbeten en mooie baarzen op, opvallend zwarte en dikke/hoge baarzen.
De missers bleven, maar af en toe vergreep er zich een en was het wel raak, af en toe volgde er een duidelijk veel grotere baars gezien de massieve kolken maar deze trapte er mooi niet in, 2 a 3 grote kolken en soms meters volgen en klaar.
Dit is wel de meest vreemde stek waar ik ooit viste, de baarzen blijken er uiterst argwanend te zijn, na 1 of 2 gevangen vissen zijn ze verdwenen, een meter of 20 a 30 verder lopen en het "circus" begint weer van voor af aan.
Tot nu toe waren alleen de Megabass Dog-X, de illex Watermonitor en de L.C. Wander 80 succesvol, alleen kleine en stille plugjes dus, te veel kabaal levert niets op.
Uiteindelijk toch een 8 tal baarzen gevangen waarvan enkele mooie exemplaren, maar een veelvoud aan missers en volgers, wel een leerzame ochtend.
Op tijd afgeblazen en naar huis gereden om niet de voetbalwedstrijd van m,n zoon te missen, misschien morgen nog eens.


Zo zie je maar weer eens hoe sterk verschillend de visserij op zeebaars kan zijn, op de ene stek pluggen in knal kleuren, niets lijkt te gek, op een andere stek onopvallende kleine plugjes en nog is het wantrouwen daar.
Het blijft me boeien, twee sterk verschillende maar uiterst mooie sessies, wederom genoten !!