zondag 21 mei 2017

Buiten en binnen!

Afgelopen week 2 maal erop uit geweest, gewapend met spinhengel en allerhande kunstaas, uiteraard in de hoop om “vriend” zeebaars te verleiden.
De eerste maal buitenaf, ofwel aan de Noordzee kant, het eerste half uurtje bleef het stil, toen de stroming er eenmaal in kwam was het niet lang wachten op een eerste aanbeet, een baarsje van ca 40cm.


Aansluitend volgde er in een tijdsbestek van ca. anderhalf uur diverse aanbeten, geen grote vissen maar baarsjes van 35cm tot 47cm. al met al leuke visserij, en zeker zo vroeg in het seizoen.
De ervaring leert dat de wat kleinere baarzen eerder actief zijn dan de grotere exemplaren, deze zijn meer gevoelig voor het nog koude water en fourageren wat langer op de bodem op allerhande voedsel dat zonder al te veel inspanning te bemachtigen is. Een kwestie van tijd, ofwel enkele graden qua water temperatuur en ook de “echte” baarzen gaan actief jagen.


 Een tweede sessie binnen, en dan doel ik op de Oosterschelde, vorige weekend al een knap aantal baarsjes, geen tijfel dus of ze al aanwezig zijn, maar goed, de ene dag is de andere niet en niets is zo wispelturig als de zeebaarsvisserij.
Het antwoord kwam al vlot, na een kwartiertje een eerste aanbeet, een baars zo net onder de maat, maar de euforie was er niet minder om, heerlijk zo,n eerste knal op de hengel.


Als weer en wind het maar even toelaten gebruik ik licht materiaal, zo ook deze sessie, een hengeltje van 2,32 cm. met een werpvermogen van 5- tot maximaal 15 a 17 gram met een zeer strakke/snelle blank, aanbeten op een dergelijk “stokje” komen snoeihard door.
Na nog eens een paar scholenbaarsjes was daar ineens een serieuze aanbeet, en jawel, ook de slip kwam er even aan te pas, het hengeltje zo krom als de bekende hoepel, heerlijk, wat een beleving!! Even later een mooie vis van ruim een halve meter.


De “kers op de taart” volgde kort daarop, een mooie baars die net de 60cm niet aantikte, wederom een “feestje” met het nodige “vuurwerk”.
Normaliter is ieder jaar de “aftrap” het zeebaars seizoen redelijk taai, voor nu is dat zeker niet het geval, zowel buiten en binnen leuke visserij, niets om over te klagen.