vrijdag 3 juli 2015

Zonsondergang, zonsopkomst en anticiperen.

Afgelopen week enkele sessies gevist, allen in de Oosterschelde, veelal maar enkele uurtjes, getijdenstekken zijn nou eenmaal louter bevisbaar voor een korte periode.
Het is dus op dergelijke stekken een kwestie van goed plannen, de beste optie is zo tegen de schemer en of vroeg in de morgen, helaas zijn dat maar enkele dagen per getijde cyclus, dus om de 2 weken is het hoog al dan niet laag water in de avond c.q. morgen.

 
Beide opties benut, een avond sessie tot het zonnetje verdween, slechts enkele baarzen van bescheiden formaat maar een zonsondergang die er niet om loog, alleen al de moeite waard om eropuit te trekken.


 
Zoals gezegd, geen grote baarzen, op alle “fronten” worden vissen gevangen van 40- a 50 cm. Opvallend veel vissen in deze jaar klasse, hier en daar een uitschieter maar helaas worden de grotere baarzen zeldzaam lijkt het wel.
Net als de voorgaande jaren zal je je verwachtingen moeten bijstellen, je kan blijven vissen met (te) zwaar materiaal, maar als je ook je outfit wat bij stelt kan je genieten van leuke en boeiende visserij, ronduit prachtig!

 
Voor nu vis ik met een spinhengel van 2- tot maximaal 15 gram, voorzien van een molen uit de 2500 klasse met een lijntje van 10/00, uiterst licht maar een genot als je er een baarsje van pak hem beet 45 cm mee drilt, en mocht er een uitschieter gehaakt worden, geen enkel probleem.
Finesse geeft niet alleen veel voldoening maar maakt het mogelijk erg lichte plugjes in te zetten, vaker dan 1 keer is dit nou net de sleutel tot succes in mijn beleving, zeker op stekken waar de baars snel verstoord is bij rustig weer icm ondiep water.

 
Absurd warm weer, dan maar vroeg uit de veren om de warmte van de dag te vermijden, rimpelloos water, het eerste uurtje geen enkel teken van leven, dan begin je jezelf al wat achter de oren krabbelen waarom je die wekker om 04.30 zette….
Even later een vlakke waterspiegel die bruut doorbroken wordt, gespetter achter het plugje, een kolk en YESSS, de eerste zeebaars is wakker, al vlot gevolgd door enkele soortgenoten, niet groot maar allen meer dan welkom.

 
Evengoed een aantal aanvallen die missen, maar goed dit komt de beleving alleen maar ten goede, hoort er nu eenmaal bij voor de oppervlakte visserij.
Vaak zijn het juist de grotere vissen die zeer voorzichtig zijn, een paar keer een forse kolk achter de plug en niets meer, wellicht een mooie baars aan de grote waterverplaatsing te zien maar dat blijft gissen.

 
Hoe dan ook, prachtige visserij waar ik geen genoeg van gaat krijgen, aanpassen, ja dat wel, maar voor de rest ronduit genieten …………………