zondag 21 juni 2015

Topwater madness in de Oosterschelde.

We worden niet echt overspoeld met positieve berichtgeving wat betreft zeebaarsvangsten in de Oosterschelde, dit in tegenstelling tot het Europoort gebied.
Wellicht komt de Oosterschelde wat traag op gang, zeker wat betreft de oppervlakte visserij, “by far” ronduit de mooiste beleving en visserij als je het mij vraagt.

 
Eerder deze week mocht ik toch een bescheiden succesje ervaren, enkele kleine baarsjes aan de softbait opgevolgd door een mooie vis, oppervlakte pluggen kwamen niet verder dan een paar flauwe aanvallen.
Niet zo vreemd natuurlijk, de temperatuur van het zeewater is slechts  16 graden C, maar net voldoende voor de topwaters, onder deze grens jagen de baarzen weldegelijk maar nog niet al te fel en of hoog.
Maar goed, zoals gezegd, er was hier en daar beweging aan de oppervlakte!

 
Dit laatste daagde toch wel zeer uit om het nogmaals aan de oppervlakte te proberen, een dag later prachtig rustig weer voor deze discipline, bewolkt weer met een rustige bries uit de Westhoek, perfect!
In het eerste uur gebeurde er niet al te veel, hier en daar een geepje dat even volgde maar daar bleef het dan ook bij, plots was daar een kolk achter het plugje, mooi!! Zoiets gaat gepaard met een adrenaline boost waar je U tegen zegt, direct sta je in volledige concentratie, zou het dan toch??

 
Het opvolgende uurtje is moeilijk te omschrijven, de spreekwoordelijke knop ging om, ineens waren ze er, diverse kolken achter de plug, veel gespetter en af en toe prikte de haak even maar een misser was m,n deel.
Uiteindelijk klapte er een leuke baars vanuit het niets op de plug,…………….BINGO… nummer 1 aan de oppervlakte plug !!

 
Naast diverse missers waarna je daadwerkelijk met trillende handjes alles uit de kast moet halen om er een paar te foppen, uiteindelijk een 5 tal baarzen gevangen, maar een veelvoud aan missers en volgers.
Heel even het plugje stilleggen en na een seconde vervolgen bleek succesvol, het leek of de baars zich net even beter kon focussen op de plug en missers werden aanbeten.

 
Al met al enorm genoten van deze “gouden” sessie, ronduit grandioze visserij, wat heb ik dit gemist!! En wat is en blijft die Oosterschelde mooi!!