zondag 12 september 2010

September baarzen.

Na weer een weekje werken moest er natuurlijk gevist worden in het weekend, helaas is de vakantie voor mij weer ten einde, zoiets gaat eigenlijk altijd veel te snel.

Na het succes van de vorige sessie was ik vastbesloten het nogmaals met oppervlakte pluggen te proberen, ik zal waarschijnlijk nooit genoeg krijgen van de bloedstollende "strikes" aan het oppervlakte water.
Zaterdagmorgen in alle vroegte naar de waterkant dus, al vlot was er wat beweging achter de plug te zien, een paar flauwe kolkjes en de baars was weer verdwenen.
Het zoeken is dan naar het juiste antwoord, de baarzen waren er wel degelijk maar de wantrouw was ook daar, zo als de Engelse dat zo mooi vertalen "lurking bass" vrij vertaald, sluimerende baarzen, ze zijn er wel maar o-zo moeilijk te verleiden tot een aanbeet.
Soms is het antwoord iets sneller of juist langzamer vissen en of af en toe de plug even stil leggen om daarna een spurt in te zetten, op andere dagen is het zoeken naar het juiste stukje kunstaas of een combinatie van beiden.
Na wat wisselen volgde de eerste daadwerkelijke aanbeet, voorafgegaan van een kolk maar kort daarop de "strike" een mooie 50er gaf leuke sport en kon even later geland worden.
Toen het ijs eenmaal gebroken was volgde er nog een baarsje van nipt de maat, de plug die in eerste instantie het "ijs brak" was de Illex Bowstick, toch niet bepaald een subtiel plugje met z,n 130 mm en 27,5 gram, ongelofelijk dat zelf een baarsje van rond de maat zo,n formaat plug wel grijpt.Toen de stroming er wat meer in kwam werd de intensiteit van de aanbeten wat groter, maar evengoed een behoorlijk aantal missers, het was zaak de plug traag te vissen en bij de minste beweging achter de plug even kort stil leggen en verder, pas in deze tweede fase volgde de aanbeten.
Uiteindelijk 6 baarzen weten te strikken en "ontelbare" volgers en missers, maar goed toch 6 vissen, enkelen rond de maat maar ook een 4 tal ruim maats, geen reuzen maar allen tussen de 40- en 50 cm. Ze zwemmen trouwens weer hun baantjes.
Nog een aantal weken en dan ligt het zeebaars seizoen 2010 al weer achter ons, met deze wetenschap in m,n achterhoofd op zondagmorgen nog maar een keer gaan proberen.
Zaterdag was een prachtige september dag, zondag was dat wel even iets anders, wederom vroeg in de morgen vertrokken, onderweg begon het te regenen, niet zo,n beetje ook, maar goed als het plan er is en de hengel ligt achter in m,n auto gaat niets dat/mij nog tegenhouden.
Zelfde stek, zelfde tijdstip, begonnen met de Bowstick, exact hetzelfde verhaal als de start van zaterdag, volgers, een kolkje en weg.
Na wat wisselen bleek vandaag de Heddon Spook op het "menu te staan" niet voor de eerste maal overigens, de eerste aanbeet was een forse baars, hij nam de Spook een aantal meters mee en plots zweeg de slip, los...........
Even later volgde de aanbeten in rap tempo, waarschijnlijk waren ze nu wel wakker, in een tijdsbestek van pak hem beet 3 kwartier wel een 15 misschien 20 volgers en schijnaanvallen, uiteindelijk een 7-tal baarzen kunnen landen, wederom baarzen van zo,n 40- tot 53 cm. mooie dikke en gezonde vissen.
Prachtige sport is en blijft het, de vele missers en de regen die er met bakken uit kwam maakte mij al niets meer uit, al soppend in m,n laarzen gestopt toen de baarzen verdwenen waren, een natte maar prachtige september morgen.
Al met al in 2 sessies 13 baarzen op de teller erbij, niets om over te klagen natuurlijk, helaas geen plaatjes van vandaag, m,n camera vanwege de regen maar in de auto gelaten.
Bij deze wel enkele pics van de zaterdag.

Materiaal:


Luxxe Saltage RFX 8.6 ft. MH (7-35gr.)
Daiwa Exist 3012 (Fire-Line 12/00)
Illex / Jackall Bowstick (Lancon)
Heddon Spook (Ghost Mellon)