maandag 13 september 2010
Megabass FX9 Real Bait.
Type: Slow floating / Trick action (minnow)
Afmeting/gewicht: 90 mm. / ¾ oz
Gebruik/duikdiepte: Twitchen, Stop & go, Trick dart / 50- tot 100 cm.
Voorafgaande aan het uiteindelijke model en formaat zoals de FX9 “gelanceerd” is voor de consument is behoorlijk wat voorafgegaan, diverse prototypen en testmodellen zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk is er een nieuw model “geboren” ofwel de FX9, een plugje van 9 cm. lang met een gewicht van ca. 10 gram, voor het design en de technische aspecten is de verantwoordelijke niemand minder dan Yuki Ito himself. De FX9 is een plugje met diverse vernieuwende features zoals:
• Flastside & real bait magic
• Moveble flab lip
• Rise up & escape tricky action
• Long castability
Enfin, een behoorlijke “mond vol”, hoe en wat de betekenis is komen we zo op, het doel van dit plugje en al deze features dienen slechts één doel, ofwel, een perfect plugje die zijn gelijke niet kent qua veelzijdigheid, inzetbaar voor alle technieken en velerlei omstandigheden. De opmerkelijkste vernieuwing is de “moveble flab lip”, de duiklip is bij alle pluggen het grootste handicap tijdens de worp. De lip heeft enorm veel luchtweerstand en doet de stroomlijn van veel pluggen te niet, het reduceert niet alleen de werpafstand maar zeker ook het zuiver werpen. Tijdens de worp “zeilt’ de plug vaak naar links of rechts en nog meer nadelig naar beneden, door gewichtsverdeling zal de plug in het water met de lip naar onderen liggen, welnu in deze stand zweeft de plug ook tijdens de worp door de lucht.
Met de lip aan de onderzijde dus, door de luchtweerstand zal de plug in deze stand naar beneden worden geforceerd, naar het water dus, hierdoor werpen veel pluggen in een boog naar beneden en wordt de werpafstand nadelig beïnvloed.
Megabass vond het antwoord, simpel, de duiklip van de FX9 klapt in tijdens de worp waardoor de perfecte stroomlijn tot stand komt, hier geen uitstekende delen maar een extreme afstand tijdens de worp. De FX9 werpt niet alleen ver maar uiterst zuiver, hij zwenkt immers niet meer af door een uitstekende lip, inmiddels kan ik beamen dat het een en ander subliem werkt. De “flatsite” ofwel vlakke zijde geeft een maximale licht reflectie, de “real bait magic” staat er garant voor dat dit geschiedt naar alle kanten, met andere woorden, deze laatste geeft de FX9 een ongekende actie, een sterke zigzag en een hevige kantelende beweging van het lichaam. Alhoewel de FX9 een unieke actie heeft als deze op conventionele manier wordt binnengevist is de FX9 met name bedoelt voor “creatief” vissen. Met “creatief” bedoel ik dan twitchen, stop & go, Rip & Rise of Trick Dart.
Technieken die ook in Nederland meer en meer succes gaan “oogsten” zeker de laatste jaren waarin de zeebaarzen steeds meer gewend blijken te raken aan diverse soorten kunstaas en zeker waarneer deze conventioneel worden binnen gevist. U heeft in mijn berichtgeving al diverse malen kunnen lezen dat op de moeilijke dagen er alleen aanbeten volgden als de plug binnen werd gevist op een afwijkende manier, veelal een combinatie van twitchen en stop & go, welnu de FX9 is hier de juiste plug voor. Rip & rise is minder gebruikelijk voor de zeebaars, men vist de plug even snel binnen en vervolgens laat men de plug stijgen tot deze het wateroppervlak raakt.
In de praktijk is de FX9 uiterst prettig in gebruik, zoals gezegd het plugje werpt fantastisch zelfs met een behoorlijke bries op de kant. De duikdiepte is ideaal voor veel Oosterschelde stekken, ik doel met name op de vele oester- en mossel platen en andere ondiepe stekken.
De FX9 is kwaliteit ten top, uitgerust met dunne Katsuage dreggen met weerhaken aan de buitenzijde, de dreggen zijn weliswaar vrij dun en licht maar voldoende sterk, vervang deze zeker niet voor zwaardere, een groot deel van de actie gaat dan verloren.
Bij vervanging altijd soortgelijke dreggen gebruiken, verder zijn de splitringen degelijk en sterk en van Owner. De FX9 is geen herrieschopper maar bezit slechts een enkel tungsten kogeltje dat voor een doffe tik zorg draagt, de zgn one knocker.
De kleuren zijn veelzijdig, een ruim pallet aan natuurlijke kleuren, de finish is adembenemend om het zo maar te noemen, egale kleuren met of zonder hologram effect, en diverse transparante varianten. Deze laatste worden ingezet als de baarzen echt alert zijn en de wantrouw groot is, de half of geheel transparant modellen worden weldegelijk gezien maar de baars kan de “prooi” niet al te goed definiëren om zodoende de twijfel uit te sluiten, vaak net dat beetje meer of beter gezegd minder om de aanbeet uit te lokken.
Geloof het of niet maar dergelijke details kunnen de visdag maken of breken, zeker de laatste jaren waarin de zeebaarzen meer en meer dressuurgedrag vertonen.
Subtiele kleuren en of andere technieken en maar al te vaak een combinatie van beiden spelen een steeds grotere rol in deze, de dressuur maar zeker ook de jaren waarin de aantallen simpelweg minder zijn, minder baarzen betekent een sterk verminderde voedselnijd en selectief foerageer gedrag. Gelukkig zijn er zeker dagen dat de baarzen echt “los” zijn, veelal op de dagen met onstuimig weer, maar soms lijkt het of het gedrag van de zeebaars even wisselvallig is als het weerbeeld, op de taaie dagen kan de FX9 een schot zijn in de spreekwoordelijke roos.
Met dank aan de >> Zeebaarshop <<
Labels:
Megabass FX9