woensdag 10 augustus 2016

Hollen of stilstaan

De afgelopen weken was het erg stil wat betreft de zeebaarsvisserij in de Oosterschelde, hier en daar een baarsje maar de aantallen scholenbaars die in het begin van het seizoen te vangen waren leken verdwenen.
Om deze reden maar eens een paar maal een poging wagen in het Europoort gebied, ook hier was het geen vetpot, hier en daar een baars, maar daar moet je zeker de nodige uren voor “investeren”.


Tot mijn spijt moet ik concluderen dat het de laatste jaren niet eenvoudig is om “vriend zeebaars” te vinden, laat staan te verleiden, waar zijn de tijden gebleven dat een simpele lepel of witte twister voldoende was om op iedere “hoek” van de Oosterschelde een paar baarzen te vangen.
Heden ten dagen zijn we voorzien van een verzameling kunstaas die zijn weerga niet kent, top notch materiaal qua spinhengels c.q. molens, voorzien van peperdure 8 braid lijn en ga zo maar door, maar de vangsten zijn helaas niet in deze lijn gestegen, integendeel………


Enkele dagen geleden las ik op het blog van > Corné < dat dieper in de Oosterschelde ook de scholenbaars die eerder volop aanwezig waren (tijdelijk) niet meer van de partij zijn.
Zo goed als direct na dit bericht werd ik verrast in een avondsessie door een forse hoeveelheid scholenbaars, op de stek die “uitgestorven” leek in de voorgaande weken was weer volop baars aanwezig, zomaar ineens.


In 2 dagen heb ik 3 verschillende stekken aangedaan, en ja hoor, overal weer baars(jes), en wat heet, in een drietal sessies zo,n 70 stuks in 2 dagen tijd, de weken hiervoor was het “sprokkelen” voor enkele vissen.
Het lijkt er veel op dat de scholen zich verplaatsen naar een bepaald gedeelte van de Oosterschelde, interessant, de gehele meute lijkt ineens in een ander gebied te fourageren.


Hoe dan ook, het zijn zeker niet de grootste, maar evengoed leuke visserij op licht materiaal, bij het uitblijven van grovere baars, (de trend van de laatste jaren in de Oosterschelde) schep ik er veel genoegen in om de soort licht tot ultra licht te bevissen, kleine (oppervlakte)plugjes, een lichte spinhengel met een CW van 2- tot 15 gram staan garant voor uren genieten aan de mooie Oosterschelde.