dinsdag 11 november 2014

Laatste ronde met een “gouden” randje

Afgelopen zondag (9 november) afgesproken met Chris om met een  laatste sessie het zeebaarsseizoen 2014 af te sluiten. Helaas is de watertemperatuur inmiddels krap 12 graden, hier en daar zelfs al iets onder deze magische grens, maar goed dit weerhield ons niet van een laatste poging. Koud water vraagt om een aangepaste techniek, fel en veel jagen de baarzen niet meer als het water onder de 12 graden zakt, snelle visserij met pluggen is niet de beste optie, oppervlakte kunstaas haast zinloos. De softbait biedt hier opties, mits diep en zo traag als mogelijk gevist, deze laatste keuze was dus snel gemaakt. Kenmerkend voor het gehele seizoen, werd het een taaie boel, de eerste 2 uur geen teken van leven, als vanzelf verslapt de aandacht dan en begint de twijfel te knagen. Maar wat een beleving c.q. genot is daar ineens als de dreun waar je op hoopt plotseling daar is, zo maar uit het niets, op 2 meter voor de kant een loeiharde aanbeet en voor je het weet is het menens. Tot 2 maal toe ging deze vis fors door de slip, ondanks het koude water een krachtpatser waar je U tegen zegt, niet zo vreemd als je even later een kogelronde bijna vierkante baars mag landden met een rug ala karper.


 
Euforie alom, helaas bleef het opvolgende uurtje wederom stil, op een andere stek toch weer een aanbeet, veel minder heftig maar toch weer een leuke baars die ons weer wat moed gaf, toch nog maar even te blijven. En niet voor niets, een half uurtje later een welverdiende prachtige aanbeet en dito baars voor Chris,…. voila wederom waren alle nullen gewist en werd de laatste sessie zoiets als “mission completed”


 
Geen grote aantallen maar prachtige vissen om het seizoen mee af te sluiten als je het mij vraagt, ik zei al “kenmerkend voor het gehele seizoen” welnu, dit geldt zeker ook voor deze dag in vergelijking met alle andere, qua aantallen zeker geen record, maar gedurende het gehele seizoen toch zo goed als alle sessies wisten we de nul te ontlopen, bovendien waren er zeer mooie exemplaren bij, met name voor Chris die een aantal schitterende 70+ers wist te landden. Helaas komt er een einde aan ieder seizoen, maar goed, geen reden tot klagen, voor ons werd deze “grande finale” een “gouden dag”


 
Ps, “grande finale” wat betreft de zeebaars, wellicht volgen er nog wat sessies, maar dan richting zeeforel….