zondag 16 maart 2014

Lipless....

Als vanzelf ga je zoeken naar alternatieven als de zeebaars moeilijk te verleiden is aan het conventionele pluggen etc. Dat kan zijn op moeilijke dagen wanneer het erg rustig is qua weer / wind of op stekken waar de baarzen gewoon zeer voorzichtig zijn. Sowieso wordt de spoeling dun de laatste jaren en hiermee verandert het gedrag van de zeebaars, die staat al bekend om zijn voorzichtigheid en dit zal nog meer toenemen in een kleinere populatie.

 
Al snel worden diverse pluggen doorzien en zeker ook de oppervlakte pluggen met karakteristieke geluiddragers en of een hoop gespetter. Vorig jaar werd me al snel duidelijk dat met name subsurface pluggen wel goede vangsten opleverden, het ging hier om de z.g.n. lipless pluggen.
Deze zijn zinkend en blijven horizontaal onder water, in de meeste gevallen zonder geluiddragende kogeltjes, uiteraard zonder duiklip.

 

De actie van dergelijke pluggen is divers, van een rustige gang tot walking the dog, rippen etc. verzin het maar.
Zelf afzinken waarbij de plug een kantelende beweging laat zien kan efficiënt zijn, dus een interval tijdens het binnenvissen (stop & go)
Het vergt wel wat oefening maar de lipless plug kan zeer verrassend zijn zo is mij gebleken in 2013.

 
De tweedelige soorten als de Lucky Craft Snap kick of Dice Trickstar geven een prachtige life like zig zag actie bij twitchen. Subliem zijn ook de Lucky Craft Wander en Dice Bankroll.
Nog een zeer interessante optie is de Jackall-Bros Mask lipless, deze laatste heeft een soft body, hierdoor is deze plug zo goed als geruisloos. Het kletteren van de dreggen tegen een harde plug kan op met name zeer ondiepe stekken al verstoring geven en de baarzen afschrikken.
Zie hoe je het wil zien, maar deze laatste heeft mij al heel wat dagen goede diensten bewezen, vaak het verschil tussen blanken of niet.