zaterdag 24 augustus 2013

Stille pluggen (silent) kunnen de stilte doorbreken ……….

De zeebaarsvisserij is dit jaar alles behalve een vetpot, veel goede stekken van voorheen lijken verlaten, de rede zal bij een ieder bekend zijn.
We zullen het moeten doen met een fractie qua populatie van wat het ooit was, scholen jagende baarzen en voedselnijd zijn niet meer aan de orde, hier en daar een paar vissen en moeilijke visserij alom.
De sterk gereduceerde populatie kan het zich permitteren om kieskeurig te zijn, heel simpel, wantrouw wat betreft kunstaas was nog nooit zo goed merkbaar.
Op veel stekken wordt het kunstaas totaal genegeerd en zijn de baarzen uitsluitend te verleiden met natuurlijke soorten aas.

 
Na een paar sessies met uitsluitend volgers en een sporadisch gevangen vis telkens zo maar nipt
gehaakt was het duidelijk dat er echt wel wat baarzen waren maar amper te verleiden.
Je kan dan domweg doorgaan op dezelfde voet of niet meer gaan, of het eens proberen met een andere aanpak, vaak is de sleutel voor succes zoeken en proberen naar een optie toch een paar vissen te verleiden, misschien wel het mooiste facet van de zeebaarsvisserij, oké moeilijke tijden en een nog moeilijkere visserij, maar de voldoening is enorm als er toch in slaagt de wantrouw/dressuur te doorbreken.

 
Zo ook, afgelopen zaterdagavond, waar conventionele oppervlakte pluggen faalde en alleen wat flauwe volgers opleverde bleek 1 plugje ineens wel in de smaak te vallen.
Hier geen geluiddragers in de vorm van kogels, geen gespetter aan de oppervlakte maar slechts een bescheiden zigzag beweging zo net onder het oppervlakte water, ofwel een subsurface variant.
Eenmaal over deze “andere boeg” bleken de baarzen wel thuis, volgers veranderde in daadwerkelijke aanbeten, vanuit het niets plots een kolk en een snoeiharde aanbeten op exact dezelfde plaats waar ik al 1,5 uur te vergeefs stond te vissen.
Een paar kleinere vissen, een serieuze baars die vlak voor de kant alsnog loste, maar evengoed enkele mooie baarzen waren het resultaat, al met al een mooie sessie.