zondag 4 november 2012

Going light on the surface.
Iedereen heeft zo zijn voorkeur wat betreft het vissen op zeebaars, persoonlijk is dat voor mij de oppervlakte visserij, en als het maar even kan, zo licht mogelijk.
Weersomstandigheden en de stek spelen hier een belangrijke rol, en met licht doel ik op oppervlakte plugjes van pak 'm beet 5- tot 10 gram, en uiteraard een uitrusting die voldoet om dergelijke plugjes te vissen.


Mijn voorkeur gaat hier uit naar een korte snelle spinhengel met souplesse is het topgedeelte van zo,n 3- tot 20 gram voorzien van een lichte molen met een lijntje van 12/00
Qua plugjes is het aanbod enorm, voor mij zijn absolute toppers b.v. de Megabass Dog-X, Lucky Craft Gunfish 75 om maar wat te noemen.De Dog-X Jr. Coayu is hier de kleinste telg met 71mm en 5,7 gram, op de voet gevolgd door de Gunfish 75 met 6,5 gram.


Ondanks dit gewicht laten dergelijke plugjes zich prima werpen door het ontbreken van zwemlip en bovendien bevindt de verzwaring zich in de staart.
Zoals gezegd, rustig weer met een klein kabbeltje is perfect, de Dog-X is er in "sliding" en "walking" de eerste ligt horizontaal op het water en heeft een mooie rustige gang, de "walking" staat zo,n 45 graden in het water en geeft iets meer tumult.Staat er iets meer wind, dan is bijvoorbeeld de Sammy 85 een goede keuze, idem voor de -Gunfish 95, een relatief nieuw plugje wat het enorm goed doet is de Xorus Pachinko 100, slechts 11 gram zwaar, het verschil zit hem mogelijk in de geluiddrager!Opvallend genoeg zijn de oppervlakte plugjes met een meer subtiele geluiddrager succesvol de laatste jaren, de Patchinko 100 is voorzien van een z.g.n. "one knocker" een enkele kleine kogel die voor een subtiele "tik-tak" zorgt.


Bij zeer rustig weer, amper wind en of golven zullen de baarzen 9 van de 10 maal voorzichtig zijn, te veel is hier funest, slechts een detail kan hier de baars afschrikken.
Te veel waterbeweging en te veel herrie is hier niet gewenst, natuurlijk zijn er oppervlakte plugjes die geen geluid maken (silent) maar evengoed geven deze aardig wat gespetter en beweging aan het oppervlakte water.Een zeer effectief antwoord is hier de "sub surface" variant onder de oppervlakte plugjes, compleet stil beweegt deze zich net onder het oppervlak, desgewenst af en toe even aan het oppervlakte water, de dreggen die tegen het plugje tikken zijn hier voldoende voor de baars om de plug te lokaliseren.
Op de taaie dagen kan de Watermonitor (Illex / Jackall) wonderen doen, idem voor de L.C. Wander of Dice Bankroll 80.


Andersom en op dagen met meer wind / golven en of wanneer de baarzen "los" zijn, is de visserij met plugjes die veel gespetter en tumult laten zien, ronduit spectaculair.
Mijn eerste keuze voor deze dagen is al jaren de L.C. Gunfish, al naar gelang de omstandigheden de 75mm of de 95mm variant.
Zeer zeker kan hier ook de heuse "popper" worden ingezet, zijn voorkeur hier verdient de L.C. S8 Popper, nog een geweldig leuk plugje hier is de Zip Baits Skinny Popper.
Deze laatste is voorzien van een subtiele "one knocker" en is bovendien net als de Gunfish ook WTD te vissen.Oké, toegegeven, dergelijke kleine plugjes leveren wellicht wat kleinere baarzen op, alhoewel de grote exemplaren er niet vies van zijn, maar begrijp hier wel dat ook een baarsje van ca. 40 cm op een lichte outfit prachtige sport geeft, vaak voorafgegaan van een spectaculaire aanbeet.Dit maakt voor mij persoonlijk veel goed, want denk erom met name die kleintjes gaan er voor, vaak 2,3, of 4+ uitspattingen aan de oppervlakte voordat ze het plugje te pakken hebben,................prachtig !!