zondag 18 juli 2010

"Pionierswerk werkt !"

Eerder deze week belde Chris en vertelde dat hij een aantal succesvolle sessies ervaarde op een zuid Hollandse stek, een aantal prachtige opvallend donkere baarzen werden gevangen op een niet alledaagse manier, kom ik zo op.
Ook vertelde hij dat er een paar "monsters" verspeeld waren, om deze reden had Chris zijn pluggen voorzien van grotere/sterkere dreggen, en niet voor niets zo bleek later, kom ik ook zo op !

Al snel was de afspraak gemaakt om in het weekend een vervolg poging te wagen op deze stek, eerst even bijpraten en maar hopen dat de "monsters" weer van de partij zouden zijn vandaag.
Chris bevist deze stek al enige tijd en deed er het nodige "pionierswerk" hij vertelde van te voren al dat het gelijkmatig binnenvissen van duikende pluggen geen enkele aanbeet opleverde.
De methode die wel zoden aan de dijk zette is voor Nederlandse begrippen vrij ongebruikelijk, evengoed is deze techniek gemeengoed op andere Europese locaties, sterker nog het is aldaar vaak de methode die het verschil maakt tussen vangen of niet.
Ik doel hier op het z.g.n. twitchen, eigenlijk een combinatie van twitchen en stop & go, met een vrij rustige gang wordt de plug binnengevist met korte felle tikjes van de hengeltop waarbij je om de 3 a 4 molenomwentelingen 1 a 2 seconde de plug totaal stil laat hangen.
Voor dit doel en deze techniek zijn wel geschikte pluggen nodig, en wel pluggen met een vast gewichtje, dus niet voorzien van een losse kogel die naar achter beweegt.
Dergelijke pluggen komen in het water in onbalans, door de schokkerige bewegingen rolt het kogeltje constant van voor naar achter, pluggen met een vast gewicht blijven onder alle omstandigheden stabiel, belangrijk voor het rustmoment, de plug moet in rust perfect horizontaal blijven staan.

Een meer dan perfect plugje voor deze missie is de Megabass Vision 95, een zeer bewegelijke plug die zich perfect leent voor allerhande technieken.
Met stip op 1 was het vandaag dit meesterwerkje in natuurlijke tinten waar op gegokt werd, eerder al bleek de Vision 95 het juiste plugje voor taaie dagen.

Enfin, eigenwijs als ik ben toch eerst even op de "normale" manier proberen, maar al zeer vlot bleek de aanpak van Chris weldegelijk de juiste.
Binnen 5 minuten knalde er een baars op de plug van Chris, geen "monster" maar toch, het resultaat was daar !
Na enig afkijkwerk bij Chris en slechts nog een vijftal minuten later, een forse bonk op de top en warempel een gelijksoortige baars zich vergreep aan mijn plugje.
Frappant genoeg volgde alle aanbeten juist op het moment dat de plug 1 a 2 seconde stil werd gehouden, in totale ruststand dus.
In het heldere water zag je tijdens het twitchen het plugje alle kanten op schieten, links, rechts, af en toe een ware koprol, voldoende op de baarzen te alarmeren in ieder geval, en nog belangrijker, de aanbeet uit te lokken, iets waar ik de laatste tijd sterk aan twijfel in de Oosterschelde.

De laatste jaren zie je op veel Oosterschelde stekken een overduidelijke "dressuur" het toenemende "leger" van plugvissers heeft ertoe geleid dat op drukbeviste stekken de baarzen steeds voorzichtiger worden.
Pluggen die voorheen wel vingen worden doorzien, neem nou bijvoorbeeld de oppervlakte pluggen, voorheen garantie voor succes, voor nu, volgers een kolkje en dat is het dan.
De zeebaars past zich razendsnel aan, en al vlot gaan ze bepaalde kunstaas vormen associëren met gevaar.
Een andere aanpak of - techniek kan dit euvel tijdelijk oplossen, dit werd mij vandaag maar al te duidelijk.

Na enkele baarzen bleek de "koek op" en tijd voor stek 2, helaas was het tij niet echt ideaal en de stroming nog vrij zwak, maar goed toch proberen.
Een half uurtje later, wederom was het Chris met een eerst "baars" wel moest ik eerst wat dichterbij komen staan om het beestje überhaupt te zien...........
Chris had een heuse driedoornige stekelbaars te pakken, vals gehaakt dat wel, (zie foto) toch maar goed dat hij de dreggen vervangen had voor deugdelijke exemplaren !!
Helaas bleken de "monsters" van eerder deze week vandaag niet thuis, wel nog een baars van modaal formaat.
Al met al een verassende sessie met een aantal leuke baarzen, zeer zeker voor herhaling vatbaar, en dat geldt niet op de laatste plaats voor de "andere aanpak"