zondag 3 februari 2013

Back to my roots ....... Shimano Stradic (1000FJ)

In een eerder stukje las u over het plan om voor 2013 eens de ultra lichte visserij op zeebaars eens onder de loep te nemen, het ging hier om een zeer lichte spinhengel, wellicht een wat experimenteel "project",  in mijn ogen een prachtige uitdaging maar mogelijk beperkt inzetbaar, uiteraard moeten de omstandigheden (weer) gunstig zijn.
Bij een UL (ultra light) hengel hoort natuurlijk een molen die goed matched met het oog op gewicht/balans maar ook het formaat moet kloppen.


1000 FJ


 De "richtlijn" waar ik m,n zoektocht mee startte was simpel, een kleine compact model van ca. 200 gram, een zeer belangrijk aspect vind ik de inhaalsnelheid, ofwel het aantal centimeters lijn die per slingerslag wordt binnengevist (gear ratio) een zeer bepalend gegeven om comfortabel te vissen met kunstaas, in mijn geval pluggen.
Een te hoge overbrenging draait in de praktijk zwaar,bij een lage gear ratio moet je vervelend snel draaien om pluggen de juiste animatie te geven voor vriend zeebaars, zeker bij fast retrieve, in mijn ogen is een inhaalsnelheid van ca. 80 cm. per slag ideaal.
M,n laatste dilemma was de prijs, gezien de geringe inzetbaarheid was ik niet van plan direct veel geld uit te geven, heel simpel, de UL visserij op zeebaars is voor mij min of meer een experiment, tegelijkertijd verwacht ik wel voldoende kwaliteit, met name een prima slip, lijnrol en souplesse.

Waterdichte slip
Mijn zoektocht begon bij Daiwa, ik ben met name de laatste jaren gecharmeerd van dit merk dus dan gaat je voorkeur al snel die richting uit.
Nadat ik wat Daiwa modellen uitgebreid onder de loep had genomen bleven er toch een paar puntjes waar ik m,n vraagtekens bij moest zetten.
In eerste instantie ging mijn voorkeur naar de Daiwa Ballistic 2000 een prachtig molentje maar als je wat nader kijkt en de "schematic" op spoort blijkt dat deze molen in voorzien van 7+1 kogellagers, leuk natuurlijk maar helaas zitten deze niet op de juiste plaats.
Zo is de lijnrol NIET voorzien van een kogellagertje maar een teflon busje, in mijn ogen een kwalijke zaak, een lagertje op het asje van de grip (knop) heeft voor mij niet veel meerwaarde.
Deze laatste drijft niets aan en roteert slechts 1 maal per slingerslag, de lijnrol echter roteert ca. 30 maal per slingerslag ofwel om één meter lijn binnen te vissen draait het lijnrolletje zo,n 40 maal, een simpele rekensom: diameter lijnrol is 8 mm, omtrek= 3,14 x 8 = 25 mm (afgerond) één meter = 1000 mm gedeeld door 25mm = 40 omwentelingen per meter.
Dus een worpje van 25 meter laat de lijnrol 25 x 40 = 1000 omwentelingen maken, dit is de simpele reden dat een gelagerd lijnrolletje een must is voor de spinvisserij.

Oversized lijnrol 
Enfin, nooit op één paard wedden zou ik zeggen, na wat zoekwerk en met name het bekijken van de schematics viel mijn keuze op de Shimano Stradic 1000FJ, voorzien van 5+1 stuks lagertjes maar dan wel allen op de juiste plaats en wel, aan beide zijden van het hoofdtandwiel, idem voor de hoofdas en jawel 1 voor de lijnrol.

lagers in geel aangegeven

Verder bezit deze Static veel specs en voorzieningen die je bij de duurdere modellen vind, nog een heel belangrijke vind ik een slinger die direct op het hoofdtandwiel gemonteerd is zonder steekas ivm. speling.
Maar goed, een uitgebreide review is er al en vind u hier  Test Stradic FJ

X ship
Smeer poort 
Slim smeerpunt voor lijnrol
Sowieso heb ik een voorliefde voor de Stradic, ironisch genoeg was de Stradic jaren geleden toen de zeebaarsvisserij voor Nederland werkelijk nog in de kinderschoenen stond voor velen de eerste keuze, net als nu waren er toen ook de hype's, nog voor de eerste modellen van de Twinpower was dat de Stradic.
Toendertijd een must have voor iedere zeebaarsvisser, de uitspraak in de review "the Stradic is back" sprak mij dan ook direct aan.

De eerste Stradic
Al met al een keurige molen, draait als het bekende "zonnetje" en veel waar voor uw geld als je het mij vraagt, en jawel met gelagerd lijnrolletje.........
De Stradic 1000 FJ weegt ca. 200 gram en per slingerslag haalt hij 79 cm. lijn binnen, compact en past als gegoten op m,n UL hengel....(balans)