zaterdag 11 februari 2012

Ima Komomo SF-130 Slim

Type: SF-130 Slim (slank) shallow runner (Floating)

Afmeting/gewicht: 130 mm / 12 gr.
Gebruik/duikdiepte: sub-surface (minnow) / 20- tot 60 cm.
Het merk Ima is met name razend populair in Japan, in mindere mate geld dit voor de Europese markt, om maar gelijk met de deur in huis te vallen:
Veel modellen uit de Ima stal zijn toegespitst op de visserij aldaar, wat betreft de zeebaars gaat het hier om een andere soort dan de onze, n.l. Lateoloabrax japonicus
In onze wateren doen we het met de Europese zeebaars ofwel Dicentrarchus labrax, ik denk dat hem daar de kneep zit qua populariteit gezien het merk Ima.
De Japanse soort heeft een voorkeur voor pluggen die wat minder beweging (actie) laten zien dan onze zeebaars, deze heeft veelal juist de voorkeur voor pluggen met behoorlijk wat actie, denk hier aan het succes van o.a. de X-Rap, M.B. Vision en Zonk, de L.C. Pointer en of Flashminnow etc.
Ik weet niet of u de reclame filmpjes wel een gezien heeft op de Ima site van ene Red, deze Ima “clown” promoot hier Ima pluggen met een behoorlijk gehalte adhd als je het mij vraagt.
Kan ook zijn dat wij nuchtere Europeanen daar wat minder gevoelig voor zijn dan onze Japanse “collega’s” Hoe dan ook de Ima pluggen gaan in Japan als warme broodjes over de toonbank en hier wat minder.
Enfin, een model wat wel behoorlijk wat beweging laar zien is de Ima Komomo, zo ook de SF-130 Slim, slim staat hier voor slank. Deze plug is 130 mm lang met een gewicht van 12 gram, een zeer slanke plug en een perfecte zandaal look-a-like.
Deze Ima is voorzien van een drietal dreggen, prima dreggen overigens van het merk Owner, model ST46 in de maat #6, opvallend aan de Komomo is het ontbreken van de duiklip. De afgeschuinde voorkant van de plug doet hier dienst om de Komomo te laten duiken, hierdoor krijgt de plug een perfecte aerodynamica wat de werpafstand positief beïnvloed. Voeg aan dit concept een “weight shifting” systeem toe in de vorm van kogels die tijdens de worp naar de staart rollen en je hebt een perfect werpende plug.
Slechts 12 gram zwaar en behoorlijk lang voor dit gewicht maar door bovengenoemde specs werpt de Komomo SF-130 Slim als de welbekende speer.Na de worp zal de Komomo niet dieper duiken dan zo,n halve meter, ideaal om de plug over ondiepe oesterbanken te “navigeren”
Voor een slank model plug die ook nog eens ondiep loopt laat de Komomo een behoorlijke actie zien, zelfs bij een lage snelheid een sterk rollende beweging met een rustige S slalom.
Deze actie blijft gehandhaafd ongeacht snelheid en of stroming, hier geen onbalans of tollen van de plug tijdens het binnenvissen, perfect!
In de praktijk blijkt de Komomo een heerlijke plug, zoals gezegd werpt prettig en blijft stabiel onder alle omstandigheden. De plug geeft relatief weinig weerstand tijdens het binnenvissen.
Ook met een lichte “outfit’ is deze Komomo prima te gebruiken, zelf gebruik ik een Megabass Independence Xör iR 8.3L (7-21 gram) voor deze plug.
Voor de liefhebbers van een lichte uitrusting is de Komomo een prima optie om een wat grotere plug in te zetten in de periode dat de baarzen foerageren op forse aasvis (najaar)
Kwalitatief is er niets mis met de Komomo,wel een kleine kanttekening bij de finish.
De Komomo is er in een breed spectrum aan kleur varianten, niets mis mee, een aantal holografische uitvoeringen die een ruime licht reflectie laten zien.
Helaas is de finish door het ontbreken van een transparante coating wel vrij snel beschadigt, door de eigen dreggen of het contact met obstakels ziet men al snel beschadigingen.
Maar goed, overall een prima plug, zeer zeker inzetbaar voor niet alleen de Japanse zeebaarzen maar in dit geval zeker ook voor onze “vrienden” ofwel de Europese zeebaarzen.