dinsdag 1 juni 2010

Oude liefde roest niet.

Helaas wil het voorjaar maar niet doorzetten, de natuur schijnt ruim een maand achter te lopen, spijtig genoeg de water temperatuur ook.
Vorig jaar rond deze tijd was deze al zo,n 15 a 16 graden C voor nu kwakkelt het tussen de 12 en 13 graden, het is zelfs al weer iets gezakt.
Dit is de minimum water temperatuur voor de kunstaasvisserij op zeebaars, zo simpel is het.
Het een en ander weerhield mij en velen met mij er niet van toch een paar pogingen te wagen, helaas bleef het ook bij een poging.
De vangst bestond uit enkele dikke gepen en een heuse zeeforel, een vreemdsoortige aanbeet, ik dacht aan een eerste baars maar het bleek hier om een forel te gaan.
Helaas loste de haak vlak voor m,n voeten zodat een plaatje er niet in zat, het beestje viel voor een klein plugje n.l. een Jackson Artist FR80.
Diverse andere kunstaasvissers gesproken en via de mail contact gehad maar op een enkele vis na bleef het erg stil.

Onder het motto: de aanhouder wint op de laatste dag van mei toch nog maar eens proberen.
Aasvis is al wel aanwezig, een lekkere bries uit de westhoek en net springtij geweest dus waarom niet.
Op een eerste stek bekroop mij het gevoel dat het wellicht juni ging worden voor de eerste baars zich melde.
Diverse pluggen geprobeerd, andere kleuren, etc. in de afgelopen week wel tot 2 maal toe een volger achter de plug echter zonder toe te slaan, nog net iets te lui voor een daadwerkelijke aanval.
Op stek no 2 het eens over een andere boeg geprobeerd, geen dure plug ditmaal, geen andere kleur maar een simpele Toby lepel gemonteerd.
Ik zeg simpel maar onderschat deze top lepel niet, de keuze bleek al vlot een schot in de roos.
En vlot was de eerste de beste worp met de Toby 20 gram, een meter of 10 voor de kant de alles verlossende dreun, heel even was daar de twijfel aan beide zijde van de lijn, direct opgevolgd door een heuse run.

Even zag ik een zilveren schim waarop de tweede run volgde, mijn deel: knikkende knieën en een paar trillende handen, was dit niet waar ik een lange winter en een te lang deel van het voorjaar op moest wachten....................
Na een derde run kwam de baars langzaam maar zeker naar de kant, in het geheel geen slechte vis voor een eerste nog net mei-baars (31 mei)
Deze schoonheid kon veilig geland worden en bleek een prachtvis te zijn van 66 cm, niets voorjaars-baars maar een mooie volle vis, opvallend dik en sterk voor een vroege baars.
In korte tijd volgde er nog 3 baarsjes, 2 van amper 35 cm en 1 van krap 40 cm. ironisch genoeg allen op de Toby.
Tja ik noem het ironisch als je bedenkt dat je voor een paar honderd euro aan pluggen in je tas hebt en een lepel van slechts enkele euro,s scoort
Louter technisch gezien niet eens zo verwonderlijk natuurlijk, een plug heeft redelijk wat snelheid nodig voor een juiste actie, een lepel echter kan tergend traag worden aangeboden, traag genoeg voor een voorjaarsbaars in koud water bleek vanavond.

Hoe dan ook het ijs is gebroken, en hopelijk zet het voorjaar eens door en komen er snel enkele graden Celsius bij qua water temperatuur.
Al met al zou het dan best eens iets kunnen worden, aasvis is er al voldoende, dit in tegenstelling tot vorig jaar.
We gaan het beleven !