zondag 26 juli 2009

Volop tegenstrijdigheden!

De kop van dit berichtje is typerend voor de zeebaars visserij en zeker voor de afgelopen perioden, er zijn dagen dat je voor Jan met de korte achternaam staat maar evengoed een dag later of zelfs soms een uur later draait de situatie totaal om en blijkt de stek die je als verlaten achtte plots wel succesvol.
Kort door de bocht is dit de drijfveer voor de zeebaarsvisserij, garantie is er nooit, sterk wisselende omstandigheden en het "jagen" op een vissoort die zich als nomaden door de wateren verplaatst op zoek naar voedsel.
Welnu, dit laatste is er niet veel dit jaar, althans in de vorm van aasvis dan wel te verstaan, sommige klagen steen en been over de vangsten, het is maar net hoe je hier tegenaan kijkt natuurlijk, evengoed kan je het zien als een uitdaging.
Wie anticipeert op de situatie en flexibel omgaat met "vaste gewoonten" zal zeker goede dagen treffen, juiste tijdstip, stek en kunstaas keuze zijn hierbij van groot belang, niet bepaald eenvoudig, maar goed we spreken hier dan ook over mogelijk wel een van de meest complexe en uitdagende vormen van de sportvisserij, ofwel de zeebaars visserij.


De afgelopen dagen een aantal malen wezen vissen, wederom grote verschillen maar deze maal qua weer, de ene dag veel wind en regen de andere - prachtig rustig zomerweer, typisch Holland,s zullen we maar denken.
Op de rustige dagen gebruik ik graag licht materiaal en indien mogelijk oppervlakte kunstaas, laat het weer dit niet toe dan zal het zwaarder moeten maar daar zo meer over.
Op diverse stekken leuke vangsten aan voornamelijk de Megabass Dog-X, zeker niet op alle dagen, natuurlijk ken ik ook dagen met slechts 1 of 2 vissen of minder, dat hoort er nou eenmaal bij, evengoed is mijn avond of dag er niet minder om, ik put er nog steeds voldoende plezier uit als je op moeilijke dagen en na veel zoeken en wisselen van kunstaas er toch in slaagt een enkele baars te vangen, en is het een keer niets, nou ja heb ik toch lekker gevist en genoten van de Oosterschelde en de natuur, ik zei al: het is maar net hoe je er tegenover staat.
Evengoed was het een dag later wel raak met een leuk aantal baarzen, vaak scholenbaars tot een cm.er of 45 a 50 maar niets om over te klagen natuurlijk.
Heerlijke visserij, en zeker met oppervlakte kunstaas en een lichte hengel schitterende sport, als het maar even kan gebruik ik hiervoor de Megabass Xör Independence iR-83L, een mond vol maar een precisie "instrument" voor de plugvisserij.
Op de dagen met veel wind en forse golven is een andere aanpak vereist, zwaardere stickbaits indien mogelijk of anders duikende pluggen van formaat.
Op deze dagen kan aan de oppervlakte de Super Spook, Xorus Patchinko, Sammy/Gunfish 115, etc. dienst doen, of desgewenst duikende pluggen.
Uiteraard vraagt dit een zwaardere hengel met een pittige actie, zeker voor ruw weer.
Afgelopen zaterdag morgen kreeg ik van Roel, de eigenaar van See-Fish een hengel in m,n handen gedrukt, made in the USA, om precies te zijn een St.Croix uit de Avid serie, een 9 ft. lengte en een CW van ½ - tot 2 oz, omgerekend naar onze standaard 2,70 lang met een werpgewicht van ca. 14 tot 57 gram.
Op dezelfde dag direct maar eens testen, redelijk wat wind maar prima om een wat zwaardere "stok" eens aan de tand te voelen.
Waarom weet ik niet maar ik had niet veel op met Amerikaanse merken, mogelijk een vooroordeel uit reeds vervlogen tijden, ik dacht aan stugge en (te) harde blanks die veelal gemeengoed zijn in de USA, maar niets voor onze zeebaarsvisserij,.......dacht ik.
Deze gedachte/bewering heb ik inmiddels drastisch moeten bijstellen, daar durf ik gerust volmondig voor uit te komen.
De Avid is extreem licht met een eigengewicht van 6 oz (170 gram) voor deze klasse (heavy) is dit ongekend licht, verder voorzien van een keurig stel Alconite Fuji ogen en een reelhouder van hetzelfde merk, aan de kurken grip valt ook niets af te dingen, al evenmin aan de keurige afbouw en het lakwerk. De "fast" actie van de Avid H. werpt uiterst prettig als het wat ruwer is, geen nazwiepende top maar een snelle actie en voldoende power/ruggengraat voor forse pluggen.
De ergonomie van de grip is uiterst prettig en geeft voldoende "gevoel" maar evengoed voldoende dikte zodat deze niet glijd of schuift in je hand, tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van Duplon, maar kurk is en blijft toch een perfect materiaal voor de grip.
Met dank aan een paar mooie baarzen van dik in de 60 cm. direct de "buig en trek" proef maar uitgevoerd, als het nodig is blijkt de Avid keurig krom te gaan over de gehele blank, een mooie totale "curve" iets wat je helaas alleen ziet bij hengels uit het duurdere segment, strak/snel tijdens de worp en het zetten van de haak maar souplesse voor de dril.
Eerlijk is eerlijk voor een aangename prijs krijg je heel veel hengel en kwaliteit bij St.Croix, zelf was ik zeer verrast moet ik toegeven, mogelijk is de lage dollar koers hier de schuldige van en moet je voor een Japanse hengel van deze klasse wellicht dieper in de buidel tasten.