zondag 7 juni 2009

Er komt "beweging" in de zeebaarsvisserij !

In tegenstelling tot de voorgaande weken komt er langzaam maar zeker wat beweging in de zeebaarsvisserij met kunstaas.
Langs de oevers van de Oosterschelde is nog maar amper aasvis waarneembaar, maar afgelopen week heb ik op verschillende plaatsen duikende sterns waargenomen, flinke aantallen sterns, duidelijk duikend naar een bepaald punt wat verder van de kant, wellicht makreel maar hiermee is de aanwezigheid van aasvis een feit.
Ook een bruinvis waargenomen en op 1 van m,n stekken de jaarlijks terugkomende zeehond voor de 1ste maal gezien, goede berichten want beide Oosterschelde bewoners komen niet voor Jan met de korte achternaam maar weldegelijk voor de makreel etc., deze komt op zijn beurt achter de scholen aasvis aan.
Afgelopen week werd het bovenstaande bevestigd door aardige visserij, oké geen grote aantallen maar op verschillende stekken toch duidelijk meer vis.
Zelf 2 maal eropuit geweest en totaal 8 baarzen weten te strikken, geen monsters maar baarzen die zeker de moeite waard zijn van ca. 40- tot zo,n 55 cm.

Het gros van deze vissen gevangen aan duikende plugjes en een tweetal op de niet meer weg te denken Sammy, sportieve visserij en zeker op een licht spinstokje.
De topscore werd deze maal geboekt door een Megabass Edonis in de kleur "shirasu chart" meer dan een top plugje voor de zeebaars ! de grootste vis van het achttal viel voor een opvallende verschijning van de X Rap. Afgelopen week viel in de avond de wind wat weg, reden genoeg om m,n nieuwe aanwinst eens mee te pakken t.w. de Megabass Xör Independece iR spinhengel. Dit is een spinhengel uit het zoutwater progamma van Megabass ontworpen door de "master" zelf t.w. Yuki Ito, de Xör is toegespitst op de visserij op zeebaars net zoals veel bekende pluggen van hetzelfde merk en dezelfde ontwerper.
De Xör is er in diverse gewichts klassen, ik vond de 7- tot 21 grams versie wel een uitdaging, 2.52 cm lang en superieur voor lichte plugjes en of stickbaits, vederlicht met 170 gram en een heerlijk soepele top maar eveneens snel met een berg reserve in de rest van de blank.
De Xör tezamen met de Daiwa Exist weegt niet meer dan 410 gram, werkelijk een genot om te hanteren, onnodig te vertellen dat een baars van "modaal" formaat prachtige sport levert op dergelijk materiaal.

Afgelopen zaterdag uitgenodigd door Chris & Roland van de Zeebaarsshop om het eens met de dobber te proberen, uiteraard was dit niet tegen dovemansoren gezegd.
Zeker in perioden dat de aasvis minder of nog niet aanwezig is zal de baars zoeken naar andere voedselbronnen, de visserij met de dobber en natuurlijke aassoorten kan dan zeker lonend zijn, zo ook deze maal. Aangekomen op de stek had ik nog maar net het dobbertje aan de lijn geknoopt en naast mij stond Roland al met een kromme hengel, over een goed begin gesproken, een mooie dikke zeebaars was het resultaat van ca. 50 a 55 cm.
Een meer dan leuke visserij, relaxed maar niettemin is het zaak scherp te vissen, als een raket vliegt de dobber weg en adequaat reageren is een must, na enkele tellen aanslaan anders mis je de "boot". Chris had de pech in de file te belanden en kwam wat later aan, inmiddels waren er al een 5 tal mooie baarzen gevangen, en zeker niet de minste vissen, mooie volle baarzen van rond de 55 a 60 cm. Roland ontpopte zich vandaag als een ware dobber specialist en pakte niet alleen de meeste baarzen maar ook de grootste, een mooie opvallend dikke vis a la najaarsbaars al is het daar wat vroeg voor. In totaal 8 mooie baarzen gevangen, diverse aanbeten gemist maar ons zeer geamuseerd